Η συχνότητα καθαρισμού της καμινάδας σας εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες!Προτείνεται, η καμινάδα να καθαρίζεται μετά από το κάψιμο δυο τόνων ξύλων κατά μέσο όρο. Οι συνθήκες όμως που επηρεάζουν την λειτουργικότητα της καμινάδας και οδηγούν στον πιο συχνό καθαρισμό της ειναι οι εξής:
Αρχικά, η καμινάδα επιβαρύνεται απο το συχνό ψήσιμο. Εξαιτίας των λιπαρών υπολειμάτων που στάζουν στα κάρβουνα της εστίας, δημιουργούνται στα τοιχώματα της καμινάδας λιπαρά τμήματα στα οποία ο καπνός παραμένει πιο εύκολα.

Στη συνέχεια, η καύση τύπων ξύλων ακατάλληλων για εστία (π.χ. πεύκο ,κυπαρίσι,βερνικωμένα,χλωρά ή παλέτες) όπως και η ρήψη σκουπιδιών στην εστία δημιουργούν αρκετά μεγάλες ποσότητες καπνού.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της καμινάδας του τζακιού,έχει σημασία αφού η ύπαρξη γωνιών σε αυτήν, κάνουν δυσμενέστερη τη ροή των αερίων.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του χρόνου η καμινάδα σας είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί από πουλιά για τη δημιουργία των φωλιών τους ή ακομα και απο μέλισσες για τη δημιουργία κυψελών. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην καμινάδα αφού μπορεί να γίνει ανάφλεξη.

Για τον καλύτερο καθαρισμό της καμινάδας σας, συνίσταται η χρήση ειδικής βούρτσας ή ειδικών εργαλείων και οχι χημικών, καθώς η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μικρή!